2012-10-15 16:16:26

EuroSkills 2012(„Među lavovima“)

U Belgiji (SpaFrancorchamps) je  od 1. do 8. listopada održano izuzetno zahtjevno natjecanje profesionalaca iz različitih struka-EuroSkills 2012. Natjecanje se održava svake dvije godine,a izmjenjuju se s WorldSkills Competition koje će se odžati sljedeće godine u Leipzigu.

Na natjecanju je sudjelovalo preko 400 mladih ljudi od 18 do 25 godina  sa višegodišnjim iskustvom u određenom zanimanju, ujedno su i nacionalni prvaci država iz kojih dolaze.

Natjecalo se iz 30-ak različitih struka,a ocjenjivalo ih je oko 300 uglednih stručnjaka.

Učenica Turističko-ugostiteljske škole Šibenik, Antonija Šeneta,koja je tek navršila 18 godina, se natjecala u „Poslovanju recepcije“ s profesionalnim recepcionarima prosječne starosti 23 godine.Oni su se za ovo natjecanje pripremali cijelu godinu,a osobito intezivno  nakon osvajanja prvenstva u svojoj državi, za razliku od Antonije koja se pripremala tek nekoliko mjeseci, uglavnom informativno i nije sudjelovala na nacionalnom prvenstvu profesionalnih recepcionara jer takvo što u Hrvatskoj ne postoji.

Kroz  tri dana prošla je kroz pedesetak situacija na recepciji koje su bile podijeljene u osam modula, a nakon toga i testiranje iz rada u back office-u kroz dva modula na engleskom jeziku.Uz Antoniju je na natjecanju bila još samo jedna učenica iz Hrvatske, točnije iz Vinkovaca, koja se natjecala u frizerskim vještinama.

Agencija za strukovno obrazovanje je zbog niza nagrada u ovoj disciplini na učeničkim natjecanjima ukazala povjerenje Turističko-ugostiteljskoj školi iz Šibenika te u cijelosti financirala boravak u Belgiji.

Antonija je uspješno  riješila 73,4% situacija front i back office-a,što je rezultat na kojem bi joj mnogi mogli pozavidjeti.Ovaj uspjeh je tim značajniji kad se u obzir uzme činjenica da je Antonija bila ne samo najmlađa sudionica koja je još u školskim klupama, već i zbog organizacijski posloženih uvjeta natjecanja, primjerice udaljenosti hotela od mjesta natjecanja(ustajalo se u 5 h ujutro, ponekad i prije, doručak je bio do 5,45h, u 6h je bio transfer autobusom do staze za F1, odnosno paviljona pripremljenog za recepciju;u 7h je bio kratki briefing, dogovor i  pripreme za natjecateljski dio i u 8h bi započela smjena situacija i kandidata; pauza za ručak od 12h do 13 h i nakon toga natjecanje do 18h i tako sva tri dana!).

Izdržati ovakav ritam puno govori o radnoj sposobnosti  osobe, a kad se pri tome ostvari zavidnih 73,4% u srazu s profesionalcima, onda je to uistinu podvig.

Zato su Antonji svi redom čestitali na hrabrosti!Cura ima petlju!


Turističko-ugostiteljska škola Šibenik