preskoči na sadržaj

Turističko-ugostiteljska škola Šibenik

KUHAR - 2023./24.

KUHAR--- 2023./24.

PRAKTIČNA NASTAVA - TIJEKOM NASTAVE (od rujna do lipnja)

1. RAZRED - 280 sati - praktična nastava u ugostiteljskom objektu - jedan dan u tjednu 8 sati (u pravilu subotom)

2. RAZRED - 280 sati - praktična nastava u ugostiteljskom objektu - jedan dan u tjednu 8 sati (u pravilu subotom)

3. RAZRED - 256 sati - praktična nastava u ugostiteljskom objektu - jedan dan u tjednu 8 sati (u pravilu subotom)

* Praktična nastava se ocjenjuje u svakoj godini školovanja i ocjena ulazi u prosjek kod uspjeha učenika.

 

UČENIK MOŽE SAMOSTALNO PRONAĆI UGOSTITELJSKI OBJEKT GDJE ĆE OBAVLJATI PRAKTIČNU NASTAVU I LJETNU STRUČNU PRAKSU - ILI GA ŠKOLA UPUĆUJE U PODUZEĆE U KOJEM ĆE ODRAĐIVATI PRAKTIČNU NASTAVU I STRUČNU PRAKSU.

UČENIK I NJEGOV RODITELJ SKLAPAJU SA UGOSTITELJSKIM OBJEKTOM "UGOVOR O IZVOĐENJU PRAKTIČNE NASTAVE I VJEŽBI" (ugovor učenik dobije u školi). U SLUČAJU MIJENJANJA UGOSTITELJSKOG OBJEKTA  U KOJEM SE ODRAĐUJE PRAKSA TIJEKOM ŠKOLOVANJA, UČENIK SA UGOSTITELJSKIM OBJEKTOM POTPISUJE "RASKID UGOVORA O IZVOĐENJU PRAKTIČNE NASTAVE I VJEŽBI" (raskid ugovora učenik dobije u školi), TE SA NOVIM UGOSTITELJSKIM OBJEKTOM POTPISUJE PONOVNO NOVI UGOVOR.

VAŽEĆI UGOVOR SA UGOSTITELJSKIM OBJEKTOM UPISUJE SE U E-DNEVNIK I OSTALU PEDAGOŠKU DOKUMENTACIJU.

TIJEKOM ŠKOLOVANJA UČENIK VODI "MAPU PRAKTIČNE NASTAVE" (nabavlja se u 1.razredu i vrijedi do kraja školovanja) KOJU POPUNJAVA, TE REDOVITO DONOSI PREDMETNOM NASTAVNIKU KUHARSTVA U ŠKOLU NA PREGLED I OCJENJIVANJE.

ZA OBAVLJANJE PRAKTIČNE NASTAVE I STRUČNE PRAKSE UČENIK TREBA NABAVITI RADNU ODJEĆU I OBUĆU ZA KUHARA (upute o radnoj odjeći i obući se dobiju u školi), TE OBVEZNO IMATI VAŽEĆU SANITARNU ISKAZNICU (pregled se obavlja na HZJZ, a sanitarna iskaznica vrijedi 1 godinu od pregleda).

PRAKSA ZA KUHARA SE OBAVLJA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA KOJI UDOVOLJAVAJU UVJETIMA I NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU ZA IZVOĐENJE PRAKTIČNE NASTAVE I STRUČNE PRAKSE ZA ZANIMANJE KUHAR (hotel, restoran, konoba i ostali ugostiteljski objekti koji udovoljavaju uvjetima).

VRSTU I KOLIČINU VJEŽBI KOJE TREBA ODRADITI U UGOSTITELJSKOM OBJEKTU, UČENIK ĆE DOBITI U ŠKOLI OD NASTAVNIKA KUHARSTVA.

________________________________________________________________

STRUČNA PRAKSA - LJETNI PRAZNICI (od lipnja do rujna)

1. RAZRED - 182 sata - stručna praksa u ugostiteljskom objektu

2. RAZRED - 182 sata - stručna praksa u ugostiteljskom objektu

3. RAZRED - nema stručne prakse nakon 3.razreda

* Stručna praksa je UVJET za upis u slijedeći razred i bez odrađene ljetne stručne prakse učenik ne može upisati slijedeći razred (ne ulazi u prosjek kod uspjeha učenika).

Učenici trebaju odraditi 182 sata, odnosno 23 radna dana stručne prakse tijekom ljetnih praznika.

Ljetna stručna praksa se odrađuje u periodu od 24.6.2024., a najkasnije do 31.8.2024.

Tijekom ljetne stručne prakse učenici su dužni:

  • raditi prema uputama što ih prilikom rada dobiju od odgovorne osobe u poduzeću,
  • imati propisanu odjeću i obuću prema uputama poslodavca,
  • imati važeću sanitarnu iskaznicu,
  • redovito i na vrijeme dolaziti na praksu,
  • savjesno i točno obavljati povjerene zadatke.

Na kraju odrađene stručne prakse učenik/ca treba poduzeću predati  potvrdu koju je dobio/la u školi na koju ide  ocjena, potpis odgovorne osobe i pečat poduzeća.

Potvrda služi učeniku/ci kao dokaz o obavljenoj stručnoj praksi koja je uvjet za upis u slijedeći razred, a učenik/ca je treba predati svojem razredniku/ci nakon ljetnih praznika.

 

 > PRAKTIČNA NASTAVA-STRUČNA PRAKSA  > KUHAR
CMS za škole logo
Turističko-ugostiteljska škola Šibenik / Ante Šupuka bb, HR-22000 Šibenik / www.ss-turisticko-ugostiteljska-si.skole.hr / ured@ss-turisticko-ugostiteljska-si.skole.hr
preskoči na navigaciju